Džemat Ulišnjak

Donji Ulišnjak bb 74250 Maglaj

Dužnost imama, hatiba i muallima obavlja: Senadin ef. Skejić.


U Ulišnjaku, koji je udaljen od Maglaja 4,5 km, prije 200 i više godina živile su tri porodice i to Hasanići, pa se naelje po tome nekada i zvalo Hasanići. Inače to je bila begovska zemlja (i Ulišnjak i Straište) poznatih maglajskih porodica Terzimehić i Mulahasanović. U Ulišnjaku je nekada bila i kula Husejina kapetana Gradaščevića , od koje je danas samo gomila kamenja. Nije bilo posjeta, do sada od strane velikodostojnika. U Ulišnjaku je doskora namaz obavljan u starom mesdžidu napravljenom 1965. godine, i koji još nije srušen, iako nije u funkciji.

Prije nego što je napravljen stari mesdžiod vjerski obredi su se obavljali u kući – čardaku Muje Mahmića. Džuma namaz se obavljao u Maglaju. 2001. godine izgrađen je novi mesdžid i to od strane Kuvajtske humanitarne organizacije. U Straištu je postojao stari mesdžid (napravljen 1948. godine), a nakon 41 godinu napravljen je novi mesdžid (1989.godine). Isti je srušen i spaljen tokom agresije '92-95. 2002. godine u Straištu je izgrađen i pušten u funkciju sadašnji mesdžid, i to od strane humanitarne organizacije Human Appeal Ured Sarajevo. Izgradnjom novih mesdžida izgrađene su i nove gasulhane. U Ulišnjaku postoji i imamski stan koji je izgrađen 1976. godine. Na području džema'ata izgrađene su i šehidske česme ( u Šipragama i u Gornjem Ulišnjaku).

U džema'atu su službovali slijedeći imami: Sulejman ef. Osmić, Ahmet ef. Kasumović, Edhem ef. Halilović, Mustafa ef. Brka, Husejin ef. Osm,ančević, Husejin ef. Bradarić, Ibrahim ef. Okanović, Hajrudin ef. Delić, Salih ef. Inal i Nihad ef. Kruško. U Straištu su službovali slijedeći imami: Adil ef., Agan ef. Hodžić, Selim ef. Muminović, Husejin ef. Osmančević, Mehmedalija ef. Hafizović i Asim ef. Kusur. Mutevelije su bili: Mehmed Mahmić, Smajo Mahmić, Džafer Hasanić, Ibro Hasanić, Omer Hasanić, Meho Mahmić, Ibro Dedić, Zaim Muminović, Muhamed Ruvić, Mehmed Hasanić, Junuz Mahmić, a u Straištu: Sulejman Čizmić, Ibro Delić, Ibrahim Hodžić, Ramiz Hodžić, Džemal Delić, Bego Hodžić.

Šehidi Ulišnjaka i Straišta su: Bećirović Hajrudin, Hasanić Hamdija, Hodžić Esad, Hodžić Kasim, Hodžić Hazim, Gračić Izet, Isić Elvir, Hodžić Sakib, Hodžić Isak, Hasanić Jasmin, Dedić Kasim, Mačković Edhem, Delić Ibro, Gračić Aziz, Mujanović Ibro, Delić Akif, Delić Kasim, Gračić Selim, Mačković Nihad, Mahmić Nihad, Berber Uzeir, Mačković Eniz, Hasanić Fahir, Hodžić Jasmin, Mahmić Šahzudin, Mahmić Samir, Hasanić Emir, Hodžić Džemmail, Hrnjičić Rifat, Hasanić Mirsad, Hodžić Nezir i Mačković Ahmet.

Predsjednik džema'atskog odbora: Elvir Omerović

Senadin Skejić

Telefon 38761493869

HASANIĆ NERMIN

MAHMIĆ BAHRUDIN

HASANIĆ FIKRET

HADŽIĆ MEHO

AVDIĆ MESUD

ELVIR OMEROVIĆ

Telefon 38762864237

Broj upisane djece u mektebskoj 2014./2015. godini je 68. 

Adresa
Donji Ulišnjak bb 74250 Maglaj
Telefon
38761493869
Povezane novosti: Džemat Ulišnjak