Džemat Misurići

Misurići bb 74250 Maglaj

Dužnost imama, hatiba i muallima obavlja h. Muminović ef. Selim.

I najstariji mještani Misurića ne pamte od kad datira ovo naselje. Znaju i spominju samo najstarije familije po kojima su upamtili ovo naselje, a to su slijedeće familije: Alić, Berbić, Ćatić, Delić, Fetić, Hadžić, Hasanić, Hodžić, Hrnjić, Jusufbašić, Mašić, Memišević, Nalić, Pračić, Smajlović i dr. Sve do 1935. godine naseljeno mjesto Misurići nisu bili organizirani kao džema'at. Do tada svim vjerskim aktivnostima brinulo se i upravljalo iz Maglaja.

Od 1935. godine Misurići egzistiraju kao zaseban džema'at, ali ni tada nemaju vjerskog objekta, pa se vjerske aktivnosti obavljaju po kućama, a djeca uče u kući mjesnog imama rahm. Mahmut ef. Memiševića. Na uvakufljenom zemljištu porodice Jusufbašić 1946. godine izgrađen je i prvi mjesdžid u ovom džema'atu. Mesdžid je vrlo malih dimenzija 5,50 x 7 m. Sačuvan je do današnjih dana, ali u vrlo trošnom stanju. 

Suvremeni trend življenja zahtjevao je izgradnju većeg i funkcionalnijeg objekta. Džema'atlije donose odluku o gradnji novog mesdžida na uvakufljenom zemljištu od strane Mustafe Hasanića, u samom centru džema'ate. Mesdžid je izgrađen i pušten u funkciju za samo par mjeseci na kraju 1990. godine i početkom 1991. god. za pet mjeseci. Mesdžid je dimenzija 9,50 x 13,50 m sa abdestanom, gasulhanom i ostavom u suterenu. Uz postojeći mesdžid u aprilu 2001. godine izgrađen je minaret, a na jesen iste godine podignut je i sprat na mesdžidu. Treba istaći da je sve ovo urađeno sopstvenim sredstvima i bez ikakve donacije.

U 2000. godini uz donaciju «Crvenog polumjeseca» iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i uz znatna novčana sredstva i radnu snagu džema'atlija izgrađen je i mesdžid u Jelovcu. Dimenzije ovog mesdžida su 8,50 x 10 m, sa abdesthanom, gasulhanom i ostavom u suterenu.

Imami koji su službovali u džema'atu Misurići su:
- prvi imam ovog džema'ata je Mahmut ef. Memišević (imamsku dužnost obavljao je preko 40 godina),
- Sifet ef. Jahić, imamsku dužnost obavljao je 1 godinu,
- Od 1978.g. i danas imamsko-mu'allimsku i hatibsku dužnost obavlja Selim ef. Muminović.

Selim Muminović

Telefon 38732618233

Halilović Osman

Vahdet Musaefendić

Telefon 38732618252

U dva mektebska punkta broj upisane djece u mektepskoj 2014./2015. godini je 45.

Adresa
Misurići bb 74250 Maglaj
Povezane novosti: Džemat Misurići